Museo degli Orrori di Dario Argento

 
En av sommarens något oväntade höjdpunkter var besöket i skräckbutiken Profondo Rosso i Rom. I den lilla affärens källare huserar nämligen ett museum tillägnat filmregissören Dario Argento (butiken är också uppkallad efter en av hans filmer). Där kan en se rekvisita ur filmer som Argento varit inblandad i. Den lördagseftermiddag som vi stannade till här verkade lugn i övrigt. Museet var stängt men när vi frågade om vi fick besöka det var vi välkomna ner efter att den ena i personalduon tryckt på mängder av olika knappar på en panel bakom kassan. Bara det var en upplevelse i sig.
 
Själva museet består av en lång, mörk källargång med sidorum som fungerar som utställningsmontrar. De är stämningsfullt ljussatta och i bakgrunden hörs ljudeffekter och en röst (Argentos egen tror jag) som berättar om vilka filmer rekvisitan är hämtad ur. Vi förväntade oss nästan att personalen skulle dyka upp utklädda för att skrämma oss, men tyvärr inte. Störst intryck gjorde rekvisitan i den sista bilden i inlägget, nämligen dockan som användes i Lamberto Bavas "Demoni" från 1985 (producerad av Argento) när en av karaktärerna förvandlas till demon. Demonsminkningen i nämnda film, liksom i uppföljaren "Demoni 2" (näst sista bilden visar rekvisita från den filmen) har präglat mina mardrömmar sedan jag såg dem i början på 2000-talet. Att stå öga mot öga med den äkta varan var en oväntad och glad överraskning.
 
Hur som helst, har du vägarna förbi Rom rekommenderar jag verkligen ett besök på Profondo Rosso, oavsett om du är intresserad av Dario Argentos filmer eller inte.
 
 
 
 
Bilder - Dario Argento - Demoni - Demoni 2 - Europa - Filmrekvisita - Foto - Italien - Opera - Phenomena - Profondo Rosso Store - Rom