Försvunna fotomotiv: Det var en gång...

 
Ingenting varar för evigt. Ovan ser du en vy i Kiruna som inte längre finns. Transformatorstationen, kvarteret Ullspiran, B95 och B8 är samtliga rivna. Om de mindre arbetarbostäderna vars tak skymtar fortfarande står kvar vet jag tyvärr inte, men om de inte redan är rivna är det bara en tidsfråga innan det sker. När det gäller hyreshusen på Gruvfogdegatan är rivningsprocessen igång sedan en tid tillbaka.
 
Fotografiet nedan föreställer den gamla bebyggelsen på Bromsgatan, från vänster B95 (riven), Hjalmar Lundbohmsgården (flyttad till Luossavaara), B5 (flyttad till Luossavaara) och B8 (riven).
 
Arbetarbostäder - Arkitektur - B5 - B8 - B95 - Bilder - Bolagsområdet - Bromsgatan - Foto - Gruvfodgegatan - Hjalmar Lundbohmsgården - Kiruna - LKAB - Rivning - Stadsomvandling - Transformatorstation - Ullspiran

Museo degli Orrori di Dario Argento

 
En av sommarens något oväntade höjdpunkter var besöket i skräckbutiken Profondo Rosso i Rom. I den lilla affärens källare huserar nämligen ett museum tillägnat filmregissören Dario Argento (butiken är också uppkallad efter en av hans filmer). Där kan en se rekvisita ur filmer som Argento varit inblandad i. Den lördagseftermiddag som vi stannade till här verkade lugn i övrigt. Museet var stängt men när vi frågade om vi fick besöka det var vi välkomna ner efter att den ena i personalduon tryckt på mängder av olika knappar på en panel bakom kassan. Bara det var en upplevelse i sig.
 
Själva museet består av en lång, mörk källargång med sidorum som fungerar som utställningsmontrar. De är stämningsfullt ljussatta och i bakgrunden hörs ljudeffekter och en röst (Argentos egen tror jag) som berättar om vilka filmer rekvisitan är hämtad ur. Vi förväntade oss nästan att personalen skulle dyka upp utklädda för att skrämma oss, men tyvärr inte. Störst intryck gjorde rekvisitan i den sista bilden i inlägget, nämligen dockan som användes i Lamberto Bavas "Demoni" från 1985 (producerad av Argento) när en av karaktärerna förvandlas till demon. Demonsminkningen i nämnda film, liksom i uppföljaren "Demoni 2" (näst sista bilden visar rekvisita från den filmen) har präglat mina mardrömmar sedan jag såg dem i början på 2000-talet. Att stå öga mot öga med den äkta varan var en oväntad och glad överraskning.
 
Hur som helst, har du vägarna förbi Rom rekommenderar jag verkligen ett besök på Profondo Rosso, oavsett om du är intresserad av Dario Argentos filmer eller inte.
 
 
 
 
Bilder - Dario Argento - Demoni - Demoni 2 - Europa - Filmrekvisita - Foto - Italien - Opera - Phenomena - Profondo Rosso Store - Rom

Game of Thrones (II av III)

 
Detta är platsen där bröllopscenen mellan Daenerys och Khal Drogo filmades. Den ligger vid före detta Azur Window på Gozo. Bilden nedan föreställer klippan som Azur Window var en del av. Tyvärr rasade den i havet vid ett oväder 2017. Klicka här för att se scenen och platsen som den en gång såg ut.
 
 
 
Fotografiet ovan och nedan föreställer ett torg i den gamla staden i Mdina på Malta. I säsong ett av "Game of Thrones" fungerade den som platsen för Littlefingers bordell. Klicka här för att se en sekvens med torget (OBS! Eventuella spoilers i klippet).
 
 
 
Fort Ricasoli i Kalkara fick agera som ännu en av King's Landings portar. Det gamla fortet är i dåligt skick och igenbommat. Den syns bäst på håll (framme vid stängslet nedanför porten är inte själva porten synlig) och kan ses ända från Valletta (om du vet vart du ska titta). Klicka här för att se porten i scenen där Arya Stark försöker ta sig in i staden igen. 
Arkitektur - Arya Stark - Azur Window - Bilder - Europa - Fort Ricasoli - Foto - Game of Thrones - Gozo - HBO - Inspelningsplatser - Kalkara - King's Landing - Littlefinger - Locations - Mdina - Valletta