Spökstad II

Bläckhorn i tegel. Uppförda år 1901, rivs sommaren 2018.
 
I inlägget "Spökstad" som jag skrev i augusti förra året framgår min plan på att låta fotografierna från ett svunnet Kiruna följas åt av minnen och tankar. Av detta blev intet. Anledningen är att jag under större delen av tiden sedan dess haft svårt för att se andras bilder från gruvstaden och undvikit mina egna nästan helt. Temainläggen "Vandring i ett svunnet Kiruna" (där "Försvunna fotomotiv" ingår) var förberedda sedan tidigare. Jag hoppas att tanken med text och bild kombinerat ska bli verklighet från och med hösten istället.
 
Fotografierna i det här inlägget togs i juli 2017. I år fortsätter rivningarna. En del av det som skulle räddas rivs och en del av det som ursprungligen skulle rivas kommer istället flyttas. Men det enda som verkligen består av det Kiruna vi en gång kände är minnena - och fotografierna. 
 
Med detta inlägg är det dags för fotobloggens traditionella sommarlov. Nya uppdateringar blir det igen någon gång i augusti. Till dess önskar jag alla besökare en riktigt fin sommar!
 
Planen var att rädda Bolagshotellet från år 1900, men nu står det klart att byggnaden istället rivs under 2018.
 
Närbild av gamla tullhuset som revs sommaren 2017.
 
Närbild av Järnvägshotellet som revs sommaren 2017.
 
I bakgrunden syns järnvägsstationen som revs sommaren 2017.
 
Arbetarbostäderna från år 1900 står tomma i väntan på besked om flytt eller rivning.
 
Arbetarbostad från år 1900, rivs sommaren 2018.
 
Hyreshus uppförda 1959, rivs sommaren 2018.
 
Stadshusets klocktorn. Sedan detta fotografi togs har klocktornet plockats ner och återuppbyggts på plats intill det nya stadshuset.
 
Mätplint.
 
Förmansklubben, tidigare LKAB:s laboratorium och den åttonde byggnaden som uppfördes i staden år 1899. Rivs sommaren 2018. 
 
Arbetarbostad från år 1900, rivs sommaren 2018.
 
Vägen på Ön som löpte längs med järnvägsspåret.
 
Bråte från rivningen av järnvägsstationen och Järnvägshotellet med LKAB-skrapan i bakgrunden. 
Bilder - Bläckhorn - Bolagsområdet - Foto - Kiirunavaara - Kiruna - LKAB - LKAB-skrapan - Lappland - Rivning - Stadsomvandling - Ön