Oravský hrad

 
I det här inlägget tittar vi närmare på slottet Oravský hrad (Orava Castle) som ligger i byn Oravský Podzàmok på den slovakiska landsbygden. Slottet var nämligen inspelningsplats för FW Murnaus klassiska stumfilm "Nosferatu" från 1922. Historien till "Nosferatu" togs rakt av och utan tillstånd från Bram Stokers roman "Dracula". Stokers änka stämde filmbolaget som av domstolen dömdes till att förstöra alla kopior av filmen, men som tur var skedde inte detta.
 
Oravský hrad är nog mest värt ett besök om du är ett fan av "Nosferatu". Det mesta ser likadant ut som då filmen spelades in men eftersom slottet var fullt av besökare innehåller det här inlägget enbart ett par av de mest ikoniska platserna då det krävdes visst tålamod för att få dem på bild utan människor i närheten. 
 
I bilden ovan och nedan syns platsen där Hutter möter den märkliga greve Orlok för första gången.
 
 
En del av slottets fasad som syns vid olika tillfällen i filmen.
 
Dörren som fick agera som ingång till kryptan där Hutter inser att Orlok är en vampyr.
 
Bilder - Dracula - Europa - FW Murnau - Foto - Inspelningsplatser - Locations - Nosferatu - Orava Castle - Oravský Podzàmok - Oravský hrad - Regionen Orava

God jul!

B39, flyttad till Luossavaara.
 
Jag fortsätter med traditionen att bjuda på juliga fotografier från ett Kiruna som inte längre finns. En riktigt god och vilsam jul önskar jag alla besökare!
 
Järnvägsstationen, riven.
 
Gamla infarten och bron till LKAB, riven och omdragen.
 
B54, riven.
 
Meschplan och stadshusklockan, den sistnämnda flyttad.
 
Bolagshotellet, väntar på att rivas.
 
B5, flyttad till Luossavaara.
 
Hjalmar Lundbohmsgården, flyttad till Luossavaara.
B39 - B5 - B54 - Bolagshotellet - Hjalmar Lundbohmsgården - Julhälsning - Järnvägsstation - Kiirunavaara - Kiruna - Klocktorn - LKAB - Luossavaara - Samhällsomvandling - Vinter

Monsters in the park

 
I parken Augarten i Wien tornar minnet av andra världskriget. Där står nämligen två betongtorn kvar, från vilka man sköt på de allierades flygplan. 
 
 
 
Andra världskriget - Augarten - Austria - Bilder - Europa - Foto - Vienna - Wien - Österrike