Spökstad

Det som en gång var järnvägsstationen i Kiruna. Samtliga fotografier i inlägget togs i juli 2017.
 
Kiruna är staden där jag föddes, som jag bodde i och som jag lämnade. Jag är en utflyttad kirunabo. Jag ska aldrig bo i Nya Kiruna, aldrig vara en utflyttad Nya Kirunabo. Jag kommer inte från Nya Kiruna och kommer aldrig åka hem till Nya Kiruna. Mitt hem, mitt Kiruna, finns inte längre. Det stod klart för mig i somras. 
 
Kiruna rivs och försvinner. En liten del flyttas men det blir ändå aldrig som det var. Efter flera års tomhet har insikten och med den sorgen, ilskan och maktlösheten träffat mig med full kraft. Attityder och argument om att rivningen är tråkig men nödvändig, att Kiruna inte kan finnas utan gruvan och att det inte finns något att vara sentimental över står mig upp i halsen. Där trängs de med propagandan från gruvbolaget LKAB och Kiruna kommun, en propaganda där känslorna alltid eller oftast lyser med sin frånvaro. Jag känner. Jag sörjer! Vi är många som sörjer. Det är en sorg vi kommer bära med oss resten av livet.
 
Jag har förstått nu att jag måste göra något av sorgen och ilskan. I den här fotobloggen låter jag oftast bilderna tala för sig själva och så blir det även framöver, men Kiruna-inläggen blir ett undantag. Främst i vandringarna i ett svunnet Kiruna kommer bilderna följas åt av tankar och minnen. Det är en del av mitt avsked till hemstaden.
 
Resterna av UIlspiran. Enligt uppgift är allt nu rivet.
 
I hyreshuslängan på Gruvfogdegatan bor mest entreprenörer och fönstren gapar tomma...
 
... liksom på andra sidan Hjalmar Lundbohmsvägen.
 
Länsmansbostaden står tom i väntan på flytt. I bakgrunden resterna av radhusen på Lingonstigen.
 
Gratistidningarna delas plikttroget ut även till de övergivna bolagshusen vid Hjalmar Lundbohmsvägen.
 
Ingenjörsbostaden B39 uppallad i väntan på flytt. I bakgrunden stadshustornet som för någon vecka sedan plockades ner bit för bit.
 
Hjalmar Lundbohmsgården igenbommad i väntan på flytt.
B39 - Bolagsområdet - Hjalmar Lundbohmsgården - Järnvägsstation - Kiirunavaara - Kiruna - Klocktorn - LKAB - Länsmansbostad - Samhällsomvandling - Stadsflytt - Stadshus - Ullspiran
Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Vilka häftiga bilder! :D

Staalnacke

Tack! Häftigt, men jobbigt också. :)

Anonym

Blir orolig för hur jag kommer känna nästa gång jag kommer hem också. Känner igen allt det du beskriver. Exakt samma tankar jag tänker själv.

Staalnacke

Insåg tyvärr i somras när jag var upp att mina känslomässiga band till själva staden inte finns längre. Det är inte min stad mer och kommer aldrig bli det igen. Hade det inte varit för de människor jag känner i Kiruna hade jag kanske aldrig åkt dit igen. Tyvärr!