Gravkapellet på kyrkogården

Gravkapellet på Kiruna kyrkogård uppfördes år 1908 och ritades av Gustaf Wickman. I det här inlägget tittar vi närmare på kapellet som är en av mina favoritbyggnader i Kiruna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder - Foto - Gravkapell - Gustaf Wickman - Kiruna - Kyrkogård - LKAB

Färska Kirunabilder

I helgen besökte jag Kiruna för en familjesammankomst. Det var första gången på fyra år som jag såg staden i annat ljus än polarnatt och midnattsol och jag hann fånga en hel del motiv på bild. Här är ett smakprov.
 
 
Sara kittlar fram ett brett fotoleende hos Liv.
 
 
Peter råkade också vara i Kiruna.
 
 
 
 
 
 
 
 
Max, Agnes och Ebba.
 
Barn - Bilder - Foto - Gruva - Kiirunavaara - Kiruna - LKAB - Människor - Spark

Southfork Ranch, Plano, Texas

Familjen Ewings hem i "Dallas" behöver väl knappast någon större presentation. I serien låg ranchen i Braddock medan den i verkligheten ligger i staden Plano. Ranchen byggdes år 1970 och hette ursprungligen Duncan Acres. Istället för som brukligt i USA med ett pilotavsnitt för att bedöma en TV-series potential blev "Dallas" först en miniserie på fem avsnitt (säsong 1 enligt DVD-utgåvan). I de fem avsnitten användes en helt annan ranch som Southfork men då miniserien gick tillräckligt bra för att motivera en hel säsong fick produktionsbolaget Lorimar inte filma mer på den första ranchen. Istället hittade de Duncan Acres och resten är historia.
 
När "Dallas" slog igenom på allvar efter ett par år började fans vallfärda till ranchen och familjen Duncan såg väl inget annat alternativ än att flytta. Sedan dess har den fått heta Southfork Ranch och fungerar som museum. Här följer ett urval av mina fotografier från sommarens besök på Southfork. Jag har utelämnat bilder från byggnadens insida då denna inte på något vis liknar inomhusmiljön som sågs i TV-serien (det var givetvis en studio uppbyggd utifrån interiören i ett helt annat hus i Dallas).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
USA
Bilder - Dallas - Ewing - Foto - Plano - Southfork Ranch - TV - Texas - USA