- Höst i Uddevalla V -

 
Här kommer en oförutsedd eftersläntrare till mitt spontana fototema från Uddevalla. Och med detta är det väl dags att förbereda sig för vintern. Vem vet, kanske måste vintern i denna stad också få sitt eget tema här bland Kirunabilderna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder - Foto - Höst - Kyrktorn - Uddevallabron - Uddevallabron

- Farväl till sommaren -

 
De flesta träden står kala. Norröver har snön kommit. Det är dags att ta farväl av sommaren på allvar nu och det gör jag med en serie blandade bilder från Kiruna och sommaren som var. Undantaget är förstås mobilbilden ovan med Matilda som spanar på Stockholms stadshus från tåget.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder - Bolagshotellet - Foto - IRF - Järnvägsparken - Kiirunavaara - Kiruna - LKAB - Lokstallarna - Stadshuset - Stockholm - Ullspiran

- Vandring i ett svunnet Kiruna IV: På Ön -

 
Ön, även kallad Djävulsön, utgjorde en gång både ett bostads- och industriområde. På grund av malmbrytningens utbredning och rasrisken evakuerades större delen av Ön redan mot slutet av 1970-talet. Undertecknad har med andra ord inte på annat vis än genom bilder upplevt platsen. Än finns en del spår av det förflutna kvar, mest i form av vägar och öppna ytor. Vi kommer då och då återvända till denna för mig mytomspunna plats i flera separata inlägg framöver.
 
Gamla vägen som gick från järnvägsbron till Luossajärvis strand.
 
 
Spår av dåtiden visar sig när marken rämnar.
 
 
Bilder - Djävulsön - Foto - Gruvindustri - Kiruna - LKAB - Stadsflytt - Stadsomvandling - Ön

- Malm och människor -

Klicka på bilden ovan för en större version i eget fönster.
 
De båda bilderna i det här inlägget är tagna i juli 2009. Sara poserar på Ön och stängslet har antagligen kommit betydligt närmare staden sedan dess. När jag återupptäckte de här fotografierna i somras gick de rätt in i hjärtat på mig. Varför vet jag inte riktigt. Kanske är det kombinationen av människa och stängsel och alla dolda budskap om Kiruna samt stadens förflutna och framtid. Platsen där bilderna är tagna spelar säkert också en roll i det hela.
 
 
 
Bilder - Foto - Gruva - Kiruna - LKAB - Stadsflytt - Stadsomvandling - Ön