Tuolluvaara gruvområdeVi återvänder till det gamla gruvområdet i Tuolluvaara. Här planeras centrum i nya Kiruna hamna, därmed är väl de gamla lavarnas saga all inom några år. Verksamheten i gruvan startades av Kirunas grundare Hjalmar Lundbohm även om en del ägarbyten förekom genom åren. Gruvan lades ner för gott i början på 1980-talet. Samtliga fotografier i det här inlägget är tagna under samma eftermiddag i juli 2011.

B39 - Bengt Lundgrens ingenjörsbostadEn av Kirunas vackraste men mest svårfotograferade byggnader torde vara ingenjörsbostaden som byggdes för Bengt Lundgren med familj. Lundgren var byggnadsingenjör och bostaden, som stod färdig år 1900, fick beteckningen B39 och var alltså den trettionionde byggnaden i det nya samhället. Hjalmar Lundbohm erbjöd byggnadsingenjören att själv vara aktiv i utformningen av B39 vilket ledde till att Lundbohm efterhand fick försöka krympa ner Lundgrens önskemål. Bland annat skulle ett tänkt varmvattensystem i slutänden ha kostat lika mycket att anlägga som i det betydligt större Bolagshotellet (som byggdes en bit nedanför B39). Gustaf Wickman var arkitekten bakom ingenjörsbostaden och kostnaden för bygget landade på 28 000 kronor. Intill B39 byggdes ännu en ingenjörsbostad, B40 som givetvis revs någon gång under 1980-talet. Där B40 stod ska det nyligen ha blivit en parkering för besökande till gruvstadsparken. Kiruna i ett nötskal med andra ord. Bengt Lundgrens ingenjörsbostad står dock kvar och är en av de byggnader som ska bevaras i stadsomvandlingen. Men om den verkligen flyttas får vi väl se.

Bilderna i detta inlägg är fotograferade i juli 2010 och december 2011. Som redan påpekats är byggnaden pga den vildvuxna skogen (som en gång var en vacker trädgård...) svår att fånga på bild, vilket nog framgår av fotografierna. Informationen om B39:s historia är hämtad ur "Kiruna - ett samhällsbygge i sekelskiftets Sverige del II" av Lasse Brunnström. 

Kiirunavaara i vintersolKiirunavaara i vintersol, februari 2009. Det är egentligen inte särskilt många år sedan förgrunden var sjöbotten under Luossajärvis vatten. Klicka på bilden för en större version i nytt fönster.