B54: Handelslokalen

 
Den femtiofjärde byggnaden som uppfördes i Kiruna, B54, finns kvar än idag. Den ursprungliga byggnaden stod färdig 1901 men huset har blivit tillbyggt år 1912, 1914, 1918 och 1936. Som med så många andra verksamheter i Kiruna var stadens grundare Hjalmar Lundbohm drivande även i bygget av B54 vars lokaler skule inrymma handelsbolaget som startats bland annat för att bryta det monopol som handlare Green hade i början av förra seklet. Källa: Lasse Brunnström - "Kiruna, ett samhällsbygge i sekelskiftets Sverige del II".
 
På senare tid huserade bland andra Radio Kiruna och musikföreningen Tusen Toner i B54 men nu har huset stått öde i många år. Som traditionen bjuder med LKAB-ägda historiska hus i Kiruna är det väl bara en fråga om huset hinner rasa ihop av sig själv innan det rivs. Eventuella planer för B54 går väl ändå om intet på grund av sprickbildningarna från gruvan. Jag har själv varit inne i byggnaden några gånger då det begav sig, både på över- och undervåningen, men har inga direkta minnen av hur det såg ut. Fotografierna i det här inlägget är tagna mellan 2009 och 2011.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
B54 - Bolagsområdet - Handelsbolaget - Hjalmar Lundbohm - LKAB

Vintern/våren/sommaren 2012

Matilda spanar ut från den första lägenheten vi bodde i (februari).
 
Kameran har ju faktiskt fått arbeta en hel del under vår tid i Uddevalla. Så därför får några icke-Kirunarelaterade fotografier gästspela igen. Eller några och några, en rätt rejäl laddning bilder blir det. Om du är intresserad av ännu fler fotografier kan du klicka här för dokumentation av Uddevalla eller klicka här för hela mitt album med "Grease"-bilder.  
 
Utsikt mot strandpromenaden och Göteborgsvägen ovanför (februari).
 
Matilda upptäckte en polare i huset mittemot (mars).
 
Skylt bakom kulisserna på "Grease" (mars).
 
Sandy (Elisabeth van Eysinga) och Danny (Johan Åberg) fotograferas för ett av bildspelen i föreställningen (mars).
 
Eugene (Josefin Martinsson) var lyckligt ovetandes om vad Doody (Jonathan Bloom) och Roger (Simon Andersson) sysslade med under en paus (mars).
 
Koreografi- och sångrep av "Sommarkärlek" (mars).
 
Koreografi- och sångrep (mars).
 
Idolbilden som Vince Fontaine (Patrick Sundén) hade i sitt radiobås - givetvis signerad av sig själv... (mars).
 
Selena Seguel spelade keyboard (mars).
 
Burger Palace Boys: Patrick Sundén, Simon Andersson, Andreas Persson, Johan Åberg, Jonathan Bloom, André Fransson och Johan Olsson (mars).
 
Pink Ladies: Nellie Bäckman, Unni Ådin, Gabriella Gniste och Moa Nilsson (april).
 
Danny Zuko (april).
 
"Omgjorda" Sandy (april).
 
Sonny (André Fransson) och miss Lynch (Christina Öhlén). April 2012.
 
Danny och Sandy (april).
 
Doody (Jonathan Bloom) och Frenchy (Nellie Bäckman). April 2012.
 
Körmedlemmarna Frida Andersson och Malin Boström (april).
 
En tråkig dag. Ösregn och flyttpackning, april 2012.
 
Första veckan i maj var det premiär för teaterettornas "Bye, bye, baby" som spelades på Sinclair och avslutades på Regionteater Väst. Överst från vänster: Katrin (Marie Sörman), Dina (Emilia Brodén), Johanna (Emma Fred), Yosefine (Moa Roos) och Lina (Sara Eliasson). Nedre raden från vänster: Sami (Erika Erikson), Elke (Clara Kartengren), Mark (Jakob Björkman), Kåsse (Mattias Alfredsson) och Fredrik Stein Åkerblad.
 
Vår nya utsikt bakom ösregnet... maj 2012.
 
Maj 2012.
 
Maj 2012.
 
Tureborg, maj 2012.
 
En anklagande blick... maj 2012.
 
Måne och kyrktorn, juni 2012.
 
Vardag från min balkong, juni.
 
Juni 2012.
 
Juni 2012.
 
Juni 2012.
 
 
Dokumentation - Grease - Uddevalla

Glad midsommar!

 
Kirunafotominnen önskar en glad midsommar med fotografier tagna i Paittasluspa och Jukkasjärvi (de tre sista bilderna i inlägget), sommaren 2010!
 
 
 
 
 
 
 
Jukkasjärvi - Paittasluspa