En försvunnen Kirunafavorit del IIBilden ovan samt den sista bilden (som visar avspärrningen av vägen som låg rakt fram sett från viadukten) i inlägget är från sommaren 2009. Övriga bilder är från en regnig sommarkväll 2010. Vid båda tillfällena var grindarna in till gamla vägen på Ön längs med järnvägsspåret öppna. Så här såg det alltså ut då där järnvägsbron en gång var. Järnvägen går nu direkt över vallen och brons gamla överdel ligger kvar som ett minne intill. 

 

En försvunnen Kirunafavorit del IJärnvägsbron in till Ön var min favoritplats i Kiruna. Jag vet inte riktigt varför. En speciell atmosfär rådde på platsen och trots att jag inte bott i stan på flera år saknar jag nämnda plats enormt mycket. Först i efterhand har jag förstått att bron hade en hel del år på nacken. Exakt årtal för bygget har jag inte fått fram men det torde ha varit slutet på 1800-talet då järnvägen mot Norge började anläggas. Den speciella passagen finns dokumenterad på foton från tidigt 1900-tal och omnämns bland annat i Ernst Didrings bok "Malm II - Bergets Sång" från 1915. I augusti 2006 läste jag på nätet att järnvägsbrons dagar var räknade då Ön skulle spärras av på grund av sprickbildningarna från gruvan. Samma dag begav jag mig dit för att hinna få den bild, men det var redan försent. Bron var halvt borta. Bilden ovan är den enda jag har från platsen, något som jag ärligt talat aldrig förlåter mig själv eftersom jag hade all möjlighet, och tänkte, fotografera den i flera år men hela tiden sköt upp det. För att se fotografier på hur den verkligen såg ut rekommenderar jag Kirunabilder. Överdelen av bron ligger fortfarande kvar vid sidan av spåret. Bilder på detta kommer i nästa inlägg.

Världens bästa MatildaJag har verkligens världens klokaste hund med det största tålamod som någon varelse kan ha. Osvikligt lojal och trofast och med en outtömlig nyfikenhet och livsglädje trots senaste tidens rotlöshet och försummelse. Hur kan jag inte tillägna min Matilda Radamsa ännu ett inlägg med blandade bilder från 2008 och framåt?